چرخش ۴۸ ساعته ترامپ علیه زلنسکی!
به گزارش ایسنا، با شدت گرفتن تنشها میان «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا و «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در روز چهارشنبه، سؤالی در میان متحدان هر ۲ طرف ایجاد شده است: آیا این درگیری امیدها برای صلح با میانجیگری آمریکا را از بین خواهد برد یا برعکس، ممکن است به تحقق آن کمک کند؟
ترامپ با انتشار پیامی خشمگینانه در پلتفرم رسانهای خود، زلنسکی را «دیکتاتوری بدون انتخابات» خواند و او را متهم کرد که آمریکا را تحت فشار قرار داده تا صدها میلیارد دلار برای «ورود به جنگی که قابل پیروزی نیست» هزینه کند. این حملات لفظی به مجموعهای از طعنهها تبدیل شد و نهایتا ترامپ آنها را در سخنرانی شامگاه چهارشنبه خود در میامی شدت بخشید و گفت: «زلنسکی بهتر است سریعتر عمل کند، وگرنه کشوری برایش باقی نخواهد ماند.»
هر دو اتهام، تکرار سخنان طعنهآمیز مسکو درباره جنگ و رئیسجمهور اوکراین بودند، کسی که در ابتدای حمله روسیه وضعیت جنگی اعلام کرد و این امر باعث لغو انتخابات برنامهریزیشده شد.
شبکه خبری سیانان در گزارشی مینویسد: «پست ترامپ یک حمله اتفاقی نبود. او سالها زلنسکی را با شک و تردید نگاه میکرد، تصمیماتش را زیر سؤال میبرد و در ماجرایی که در استیضاح اول ترامپ معروف شد، او را تحت فشار گذاشت تا تحقیقاتی علیه جو بایدن، رقیبش در آن زمان، آغاز کند.»
ترامپ اخیرا انتقادهای خود از بایدن و زلنسکی را در هم آمیخته و چهارشنبه شب گفت که زلنسکی با کمکهای مالی آمریکا در دولت بایدن، سفرهای پر از نعمت برای خود فراهم کرده است.
ترامپ چهارشنبه شب گفت: «اگر دولت (بایدن) یک سال دیگر سر کار میماند، شما الان درگیر جنگ جهانی سوم بودید. اما حالا این اتفاق نخواهد افتاد.»
با این حال، اخیرا مشاوران ترامپ با نگرانی فزایندهای اظهارات عمومی زلنسکی را تحت نظر گرفتهاند، بهویژه انتقاد او از کنار گذاشته شدن اوکراین از مذاکرات میان آمریکا و روسیه در عربستان سعودی.
منابع آگاه از این موضوع به سیانان گفتند، نارضایتی آنها از قبل از روز چهارشنبه در حال افزایش بود. اما زمانی که زلنسکی در دفتر خود در کییف به خبرنگاران مدعی شد که ترامپ در تار عنکبوت اطلاعات نادرست گرفتار شده است، این نارضایتی به اوج رسید.
یک مقام همراه ترامپ گفت که او در جلسهای خصوصی به مشاوران خود در فلوریدا گفت که قصد دارد مستقیما پاسخ دهد، که همین موضوع منجر به انتشار پست رئیسجمهور آمریکا در شبکه «تروث سوشال» شد.
او این «موشک دیپلماتیک» را در مسیر باشگاه گلف خود در میامی شلیک کرد و بعدا در یک کنفرانس سرمایهگذاری در میامی که توسط صندوق ثروت ملی عربستان سعودی برگزار شده بود، در حضور صدها نفر، سخنانش را گسترش داد. این صندوق همان نهادی بود که هفته گذشته میزبان مذاکرات میان مقامات آمریکایی و روسی بود.
یک مقام دیگر کاخ سفید به سیانان گفت: «این موضوع باعث ناامیدی است. این احساس قوی و مشروع وجود دارد که این جنگ وحشیانه باید متوقف شود، اما اظهارات عمومی زلنسکی مسیر رسیدن به این هدف را محدود میکند.»
اما از دیدگاه زلنسکی، پایان جنگی که ترامپ تصور میکند، شباهت زیادی به چیزی دارد که روسیه خواستار آن بوده است.
در حال حاضر اعضای دولت ترامپ عضویت اوکراین در ناتو را منتفی دانسته و اعلام کردهاند که نیروهای آمریکایی پس از پایان جنگ، کمکی به تأمین امنیت اوکراین نخواهند کرد. به همین دلایل، زلنسکی میگوید که چارهای جز صحبت کردن در این باره ندارد.
زلنسکی از درگیری با ترامپ اجتناب میکرد، اما سرنوشت چیز دیگری رقم زد
زلنسکی ماهها تلاش کرد تا از شکاف کامل با رئیسجمهور جدید و غیرقابل پیشبینی آمریکا جلوگیری کند. او چند هفته قبل از انتخابات سال گذشته آمریکا، ملاقاتی ترتیب داد تا بخشی از تردیدهای نامزد جمهوریخواه آن زمان درباره مشارکت آمریکا در جنگ را کاهش دهد.
در ابتدای این دیدار در برج ترامپ در منهتن، آنها طوری ظاهر شدند که نشان دهند تمایل دارند روابط خوبی داشته باشند و کنار بیایند. ترامپ گفت که «رابطه بسیار خوبی» با رئیسجمهور اوکراین دارد، اما در عین حال، «رابطه بسیار خوبی» با رقیب او در مسکو، ولادیمیر پوتین، هم دارد. زلنسکی در میان صحبتها گفت: «امیدوارم روابط خوب بیشتری داشته باشیم.» ترامپ هم پاسخ داد: «اما میدانی که برای رقص تانگو، دو نفر لازم است.»
در آن زمان، این مکالمه چندان مورد توجه قرار نگرفت. اما پنج ماه بعد، این گفتوگو نشانهای از شکاف بزرگی به نظر میرسد که در حالی شکل میگیرد که ترامپ آماده دیدار با پوتین در عربستان سعودی میشود.
نشانهای از تغییر در سیاست کاخ سفید
کمتر رهبر خارجی از تغییرات خلقی ترامپ در امان مانده است، تغییراتی که در دوره اول ریاستجمهوری او منجر به لغو سفرهای خارجی، قطع ناگهانی تماسهای تلفنی و اعمال تعرفههای جدید سنگین شد.
اما تا پیش از این، نارضایتیهای ترامپ نشانهای از تغییر گسترده در سیاست خارجی آمریکا و دور شدن از متحدان دیرینه اروپایی و نزدیک شدن به کرملین، نبود. به گزارش سیانان، بسیاری از متحدان ترامپ گفتند که زلنسکی باید انتظار خشم ترامپ را میداشت.
«جی دی ونس» معاون رئیسجمهور آمریکا پیشتر به دیلیمیل گفت: «اینکه زلنسکی فکر کند میتواند با بدگویی درباره رئیسجمهور در رسانههای عمومی نظر او را تغییر دهد، کاملا اشتباه است. هر کسی که ترامپ را بشناسد، به شما خواهد گفت که این بدترین راه برای تعامل با این دولت است.»
مقامات کاخ سفید در توضیح اظهارات تند ترامپ تأکید کردهاند که هدف اصلی – و در واقع تنها هدف او – پایان دادن به جنگ سهساله در اوکراین است، جنگی که به باور او بهطرز فاجعهباری توسط دولت قبلی آمریکا مدیریت شد. آنها میگویند که اصرار بر دستیابی به توافقی برای پایان جنگ، پس از سالها درگیری طاقتفرسا، امری کاملا ضروری است.
خود ترامپ، درباره جزئیات توافقی که به جنگ پایان دهد، بیتفاوت به نظر میرسد. او هفته گذشته گفت: «چیزی برایم مهم نیست جز اینکه این کشتار میلیونها نفر را متوقف کنم.»
سیانان مینویسد: «اما مشخص نیست که او چگونه میخواهد به این هدف برسد، در حالی که همزمان زلنسکی را سرزنش میکند و در راستای مواضع روسیه حرکت میکند.»
ترامپ نقشهای بزرگ در سر دارد؟
جمهوریخواهان متحد ترامپ در واشنگتن چهارشنبه اعلام کردند که رئیسجمهور آمریکا ممکن است نقشهای بزرگ در سر داشته باشد.
«جان ثون» رهبر اکثریت سنای آمریکا گفت: «آنچه من از آن حمایت میکنم، یک نتیجه صلحآمیز در اوکراین است.»
وقتی از ثون پرسیده شد که آیا نگران اظهارات ترامپ درباره اوکراین است، او پاسخ داد که باور دارد ترامپ و تیمش برای صلح تلاش میکنند و «در حال حاضر، باید به آنها کمی فضا داد.»
همچنین «کوین کرامر» سناتور جمهوریخواه از داکوتای شمالی گفت که ترامپ «همیشه برای چیزی موضعگیری میکند» و افزود که گمان میکند ترامپ از طریق اظهاراتش درباره زلنسکی در حال آمادهسازی زمینه برای یک مذاکره با پوتین است.
سیانان مینویسد: «با این حال، برای موفقیت هرگونه توافق مذاکرهشده، ترامپ به همراهی زلنسکی نیاز دارد. برخی از مشاوران و متحدان ترامپ در این لفاظیها یک استراتژی میبینند. یکی از وفاداران ترامپ که اخیرا در فلوریدا با او صحبت کرده، گفت که یکی از دلایل حملات ترامپ به اوکراین، ترساندن اروپا برای افزایش کمکهایش به اوکراین است.»
ترامپ: فقط من میتوانم جنگ اوکراین را متوقف کنم!
این فرد با اشاره به گزارشی درباره تعهد دانمارک به افزایش هزینههای نظامی گفت: «ببینید، در این دیوانگی یک روش وجود دارد.»
یکی از مشاوران ترامپ روز چهارشنبه در گفتوگو با سیانان این نظر را تأیید کرد و گفت: «اگر کشورهای اروپایی دیگر بهاندازه نصف دانمارک واکنش نشان دهند، این یک پیروزی بزرگ خواهد بود.»
در همین حال «بوریس جانسون» نخستوزیر سابق بریتانیا که در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ روابط نزدیکی با او داشت، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که با بیشتر ادعاهای ترامپ مخالف است، اما گفت که او در حال مطرح کردن «یک نکته بزرگتر» است.
جانسون نوشت: «ما اروپاییها چه زمانی دست از شوکه شدن درباره دونالد ترامپ برمیداریم و به جای آن به او برای پایان دادن به این جنگ کمک میکنیم؟ مسلما اوکراین جنگ را شروع نکرد. این مثل این است که بگویید آمریکا در پرل هاربر به ژاپن حمله کرد. کاملا طبیعی است که کشوری که تحت یک تهاجم خشونتآمیز قرار دارد، انتخابات برگزار نکند. در بریتانیا هم بین سالهای ۱۹۳۵ تا ۱۹۴۵ هیچ انتخاباتی برگزار نشد. مسلما محبوبیت زلنسکی ۴ درصد نیست. در واقع، تقریبا به اندازه محبوبیت ترامپ است.»
او ادامه داد: «اظهارات ترامپ قرار نیست از نظر تاریخی دقیق باشند، بلکه هدف آنها این است که اروپاییها را وادار به اقدام کند.»
رسانه آمریکایی مینویسد، در واقع، نشستهای فوری رهبران اروپایی که این هفته به میزبانی «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه در پاریس برگزار شد، نشان میدهد که سخنان ترامپ بهشدت جدی گرفته شدهاند.
امانوئل ماکرون در مصاحبهای با روزنامههای منطقهای فرانسه گفت: «روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاییها محسوب میشود. فکر نکنید که غیرقابل تصور نمیتواند اتفاق بیفتد، از جمله بدترین سناریو.»
با این حال، ماکرون هنوز بهطور کامل از ترامپ قطع امید نکرده است. او هفته آینده برای یک دیدار به واشنگتن خواهد رفت، همانطور که «کر استارمر» نخستوزیر بریتانیا هم به واشنگتن خواهد رفت. استارمر میگوید که آماده است نیروهایی را بهعنوان حافظ صلح به اوکراین اعزام کند.
هر دو نفر روز چهارشنبه پس از اظهارات تند ترامپ با زلنسکی صحبت کردند.
دفتر نخستوزیری بریتانیا اعلام کرد: «نخستوزیر حمایت خود را از رئیسجمهور زلنسکی بهعنوان رهبر منتخب دموکراتیک اوکراین ابراز کرد و گفت که در زمان جنگ، تعلیق انتخابات کاملا منطقی است، همانطور که بریتانیا در جنگ جهانی دوم این کار را انجام داد.»
به گزارش سیانان، ترامپ بیش از پیش خود را در نقش یک میانجی صلح معرفی میکند – بدون توجه به هزینههای آن – و در عین حال، اتحادهای متزلزل غرب و تغییر سیاست خارجی آمریکا را نادیده میگیرد. ترامپ چهارشنبه شب گفت: «ما در حال مذاکره موفقیتآمیز برای پایان جنگ با روسیه هستیم، چیزی که همه اذعان دارند فقط ترامپ قادر به انجام آن است.»
او بارها و بارها درباره خودش از موضع شخص سوم صحبت کرد. او همچنین گفت: «در دولت ترامپ، ما این کار را انجام خواهیم داد و فکر میکنم حتی پوتین هم این را پذیرفته است.»
انتهای پیام