چرا فرشآرا به این روز افتاد؟
فرش آرا در فاصله ۲ هفته تا پایان رقابتهای لیگ برتر فوتسال در آستانه سقوط قرار گرفته و فقط یک سلسله معجزه میتواند این تیم را در لیگ برتر نگه دارد.
آنها که چندین سال بود در لیگ برتر حضوری ثابت داشتند، در نهایت تسلیم قدرت رقبا شدند و حالا باید منتظر ماند و دید چراغ فوتسال مشهد که مملو از استعداد است خاموش میشود؟
حمید معصومیان، مربی تیم ملی افغانستان و پیشکسوت فوتسال خراسان در گفتوگو با ایسنا، در خصوص ریشههای این سقوط اظهار کرد: کلیت داستان فرش آرا، همیشه ایراد داشته و هیچ پلن ثابتی در این تیم برای تیم بستن وجود نداشته است. تیمهای دیگر همیشه یک اسلوب و هدفی از تیم بستن دارند. مثلا کراپ با بازیکن بزرگ تیم خود را می بندد، دیگری جوانگرایی می کند و یا تیمی دیگر بومی تیمش را میبندد.
وی افزود: فرش آرا اما همیشه دنبال مدل تیم بستن خاصی بوده که با کمترین هزینه تیم قابل قبولی ببندد. ۲ سال ۳ سال شاید این مدل جواب بدهد و بازیکنان ارزان ولی باکیفیتی مثل میثم برمشوری، بهروز عظیمی و … را جذب کنید و آنها خوب از کار در بیایند، اما شانسی است و بالاخره این مسیر مشخص است به کجا میرسد.
معصومیان با اشاره به هزینه کرد سایرین در لیگ برتر گفت: تیم بستن با کمترین هزینه بالاخره به نقطه سقوط میرسد. امسال تیم را بد بستند و یک سری اشتباهات دیگر هم کردند.
جدول لیگ، گویای تفاوت تیمداری بخش خصوصی و دولتی
اما علیرضا نقیبی، مدرس رسمی فوتسال فدراسیون فوتبال و کنفدراسیون فوتبال آسیا، در خصوص عملکرد فرش آرا معتقد است جدول لیگ برتر نشاندهنده تفاوت بخش خصوصی و دولتی در فوتسال است، وی گفت: فرش آرا را باید بر اساس هزینههایی که کرده و اهدافی که ترسیم کرده بود، بسنجیم.
وی افزود: نه تنها فرش آرا که خصوصی اداره میشود، بلکه تیمهای قم و سفیر هم حال و روز خوشی ندارند و این کاملا تفاوت تیم داریهای بخش خصوصی و دولتی و صنعتی را در لیگ مشخص میکند.
نقیبی خاطرنشان کرد: فرش آرا هر سال بر طبل واگذاری امتیاز و نماندن در لیگ میکوبد و این مجموعه یک بنگاه اقتصادی است که در ابتدا بخش اعظم دلیل حضورش در لیگ برتر فوتسال، دیده شدن برند و تبلیغ بود، البته در ادامه مسئولیت اجتماعی نیز مطرح شد و در تمام این سالها، بار فوتسال استان را در بالاترین سطح به دوش کشیدند.
وی تصریح کرد: فرش آرا از نظر نتایج قطعا نمره قابل قبولی نگرفت، اما به نظرم از نظر فنی و با توجه به جوان بودن تیم و سطح انتظار پایینی که وجود داشت، نمره متوسطی گرفت و مردود نشد.
عدم وجود برنامه بلندمدت به تیم ضربه زد
نقیبی با اشاره به افت نتایج امیدهای فرش آرا در سالهای اخیر افزود: برنامههای فرش آرا فصلی بسته میشد و برنامه بلند مدتی مثل سالهای قبل نداشتند. آنها در گذشته در امیدها حرف اول را در کشور میزدند، اما این موضوع استمرار نداشت و باعث شد تا جایگزینهای مناسبی نداشته باشند.
وی افزود: با وجود آکادمی فرش آرا، این مهم تا حدی جبران شد، اما باز هم تاکید میکنم جوانگرایی محض پاسخ احساسات مردم در قبال انتظارات و توقعاتی که برای بازیهای منتج به امتیاز دارند را برآورده نکرد.
نقیبی گفت: فرش آرا امسال هم مثل هر سال وارد لیگ شد، در حالیکه همه تیمها هزینه کردند و فرش آرا نتوانست در این رقابت برنده باشد. مشکل مدیریتی تیم در عدم جذب بازیکنان خوب به دلیل منابع مالی ضعیف، هزینه های سرسام آور و بالا بردن قیمت ها توسط دیگر تیمهای صنعتی در جذب بازیکن بود. چنین شرایطی تیم را مجبور به استفاده از جوانگراییهای غیر منطقی کرد.
تیم نیاز به بزرگتر داشت
معصومیان با اشاره به اینکه پس از کنار رفتن قدرت بهادری و سعید سروری باید تیم بازیکن بزرگی جذب میکرد، گفت: نیم فصل وقتی قدرت بهادری و سروری را کنار گذاشتند، به دنبال مهره باتجربه نرفتند. در نیمه پایین جدول وقتی برای بقا میجنگید، نیاز به بازیکن باتجربه دارید.
مربی اسبق فرش آرا گفت: وقتی خودم در فرش آرا با مجید مرتضایی بودیم، یک سال در نیم فصل گزینه سقوط بودیم. در نیم فصل دوم محسن زارعی را گرفتیم که سابقه تیم ملی داشت. یکی هم یک برزیلی که عالی کار کرد و در همان بازی اول ۴ گل زد. از منطقه سقوط که خارج شدیم، جوانان کار را درآوردند اما تا آن موقع نیاز به بازیکن باتجربه داشتیم.
معصومیان گفت: امسال از همه سالها تیم بدتر بسته شد، معلوم است که در چنین شرایطی نتیجه نمیگیرید. در نیم فصل نخست ایرالکو پایینتر از فرش آرا قرار داشت، اما هم سرمربی خود را عوض کرد و هم ۵ یار باتجربه گرفت که حالا نتیجهاش را هم میبیند.
وی تصریح کرد: سعید سروری را میشد با سیاست نگه داشت. حامد عبداللهی و قدرت و سعید سروری سه ضلع تیم بودند، وقتی هر ۲ رکن را کنار گذاشتند طبیعتا از حامد هم بازیکن درنیامد. او هم از ارنج خارج شد و بماند که در همان ایام مسابقات هم راهی تورنمنتی در کشوری دیگر شد که مشخص است چه پیامدی دارد.
نقیبی نیز در این خصوص معتقد است: متاسفانه با علم به اینکه تیم در محدوده خطر قرار دارد، باز هم دیدیم که صرفه جویی در هزینهها اولویت داشت و خبری از خرید خاصی در نیم فصل نبود. کنار گذاشتن بازیکنان بزرگ اگر بدون جذب بازیکن بزرگتر باشد، قطعا تیم را به ورطه نابودی میکشاند.
آنهایی که در مشهد نیستند پاسخگو باشند
نقیبی در خصوص اینکه مقصر این نتایج کیست، گفت: باید به نظرم این موضوع را از آقایانی سوال کرد که در خراسان حضور نداشتند و فعالیتی برای جذب منابع مالی برای تنها تیم لیگ برتری شهر نکردند. اگر مدعی کمک هستند، بگویند چه مبلغی و در چه برهه ای به تیم کمک کردند؟
درگذشت اسدی تاثیر بدی داشت
معصومیان با اشاره به مسائل ابتدای فصل خاطرنشان کرد: بدنسازی تیم فرش آرا هم دیرتر از همیشه شروع شد. علی اسدی هم که فوت کرد، ۱۰ روز تیم تعطیل شد و عملا فرش آرا بدون بدنسازی وارد چرخه مسابقات شد.
معصومیان در خصوص اینکه آیا امیدی به زنده ماندن فوتسال مشهد هست یا نه، گفت: از قدیم این بحث مطرح بوده که تعداد تیم های لیگ برتر فوتسال بیشتر شود، هر سال صحبت از ۱۶ یا حتی ۱۸ تیمه شدن لیگ است. این بحث الان هم مطرح است و شاید هم به این وسیله فرش آرا ماندنی شود.
مسئولان حمایت کنند
معصومیان با اشاره به استعدادهای فوتسال مشهد تصریح کرد: نباید فراموش کنیم که امید هنوز زنده است. این تیم میتواند از لیگ یک دوباره به اوج بازگردد، به شرطی که مسئولان پای کار بیایند و از مرتضایی حمایت کنند. مسئولان باید حمایت کنند تا مرتضایی از تیمداری کنار نکشد. نباید اجازه دهیم چراغ فوتسال استان خاموش شود، فوتسال استانی که مملو از استعداد است.
نقیبی نیز در این خصوص گفت: غم انگیز بودن وضعیت ورزش به ویژه فوتبال جمله تلخی است که سالها است با آن روبه روییم. متاسفانه تیمهای مشهدی هر سال آخر فصل کاسه چه کنم چه کنم دست میگیرند و باز سال آینده همین وضعیت است. مردم استان حق دارند تیمی مقتدر داشته باشند. ضمن اینکه حتی اگر لیگ ۱۸ تیمه هم شود و توفیق اجباری نصیب فرش آرا شود، اگر روال جذب بازیکن و هزینه همین باشد، نتیجه سال آینده هم همین خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: در فوتسال وضعیت بهتری داشتیم که به خاطر وجود مدیریت متخصص بود. گواه این امر داشتن چند تیم در لیگهای مختلف و حضور فرش آرا در لیگ برتر بود، اما همین را هم از دست دادیم. لیگ برتر ویترین هر شهری هست و نبودن نماینده شهر در لیگ برتر، صورت خوشی ندارد.
نقیبی گفت: گرچه از نظر فنی خوبیم و استعدادهای فراوان، مربیان کاربلد در پایه و بزرگسال داریم، اما مشکل عمده ما منابع اقتصادی مستمر و دائم است تا بتوان بر اساس یک بودجه ثابت برنامهریزی کرد و روی آن حساب کرد. تیمهای پایه خراسان که آیندگان فوتسال هستند، بعضاً با عدم هزینه کرد مناسب از حضور قدرتمند در لیگهای پایه عاجزند. کوچ بسیاری از بازیکنان پایه و حتی بزرگسال به دیگر شهرها گواهی بر این مدعاست.
وی با اشاره به کمرنگ شدن ورزش حرفهای در شهرستانهای استان گفت: در شهرستانها هم افت شدیدی در روند باشگاه داری در فوتبال و فوتسال داشتیم و همه چیز به مسابقات مقطعی سالی یک بار مجتمع یا نهایت جام رمضان معطوف میشود. بعضاً شاهد شهرستانیها در لیگ استان هستیم که آن هم با هزاران مشکل در جور کردن هزینههای تیم داری رقم میخورد.
نقیبی گفت: امیدوارم استاندار خراسان رضوی که در اولین گام کارگروه ورزش استان را تشکیل داده است، بتواند با همت همه اهالی فوتبال و فوتسال شادی و نشاط را به شهر برگرداند.
انتهای پیام