پوشش ۱۴ میلیون بیمار با چالشهای متعدد
علی اکبری امروز ۲۵ بهمنماه، در حاشیه بازدید میدانی حجتالاسلام نصرالله پژمان فر نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی از بیمارستان ابن سینا، اظهار کرد: بیمارستان ابنسینا، تنها مرکز تخصصی و فوق تخصصی روانپزشکی در شرق کشور، با کمبود اعتبار و مشکلات زیرساختی دستوپنجه نرم میکند. این بیمارستان با ۶۰۰ تخت، با ضریب اشغال تخت بالای ۹۰ درصد به جمعیتی بالغ بر ۱۴ میلیون نفر خدمات ارائه میدهد.
رئیس بیمارستان روانپزشکی ابنسینا و دکتر حجازی، خاطرنشان کرد: بخشی از ساختمانها در طرح تحول سلامت سال ۱۳۹۵ بهسازی شدهاند، اما بخشهای دیگری به دلیل کمبود اعتبار بازسازی نشده و کیفیت مناسبی برای ارائه خدمات ندارند، همچنین، در بخشهای قدیمی بیمارستان با قدمت بالای ۵۰ سال رایزرهای انرژی نیز مشکلات متعددی را ایجاد کرده و نیازمند بازسازی اساسی است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بیمارستان ابنسینا مرکز آموزشی برای دستیاران روانپزشکی، روانشناسی، پرستاری، پزشکی عمومی، مددکاری و گفتار درمانی است، نیاز به توجه ویژهای در سطح ملی دارد؛ ساختمان نیمهکارهای با ظرفیت ۱۶۰ تخت که در سال ۱۳۹۵ به دلیل کمبود اعتبار رها شده، میتواند با تکمیل و بازسازی، تراکم بیماران در سایر بخشها را کاهش دهد.
اکبری تصریح کرد: مشکلات بیمهای نیز از دیگر چالشهای این بیمارستان است. بیمهها تنها ۵۶ روز از خدمات روانپزشکی را پوشش میدهند و هزینههای مازاد بر آن بر دوش بیماران و بیمارستان سنگینی میکند، همچنین مشکلاتی در پذیرش بیماران پس از ترخیص وجود دارد، زیرا خانوادهها و سازمانهای مربوطه مانند بهزیستی، قادر به پذیرش بیماران نیستند و این موضوع باعث افزایش مدت ماندگاری بیماران در بیمارستان میشود.
رئیس بیمارستان ابنسینا در ادمه و در نشستی که پس از بازدید میدانی حجتالاسلام نصرالله پژمانفر در بیمارستان ابنسینا برگزار شد، اظهار کرد: بیمارستان روانپزشکی ابنسینا و دکتر حجازی با ۹۰۰ تخت، به عنوان یکی از مراکز اصلی ارائه خدمات روانپزشکی در کشور، جمعیتی بالغ بر ۱۴ میلیون نفر را پوشش میدهند و پذیرای بیمارانی از استانهای مختلف از جمله سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد، گلستان، سمنان و شاهرود است.
اکبری بیان کرد: این بیمارستان، علاوه بر بیماران ساکن شهرهای دیگر به دلیل محدودیت مراکز دولتی، پذیرای مراجعینی است که از سایر مراکز دولتی، مانند بیمارستان روزبه تهران به این مرکز ارجاع داده میشوند.
وی خاطرنشان کرد: کمبود تختهای روانپزشکی دولتی در کل کشور، باعث شده تا بیمارستان ابنسینا با حجم زیادی از مراجعین روبرو شود؛ این مرکز، با ارائه خدمات تخصصی در حوزههای مختلف روانپزشکی از جمله سالمندان، اطفال و مواد مخدر نقش مهمی در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی ایفا میکند.
تنها مرکز دولتی دارای کلینیک خواب در استان
اکبری ادامه داد: بیمارستان ابنسینا به عنوان تنها مرکز دولتی دارای کلینیک خواب در استان خراسان، خدمات آموزشی و درمانی را در زمینه اختلالات خواب ارائه میدهد. با این حال، این مرکز با کمبود تجهیزات پیشرفته مانند دستگاه الکترومغناطیسی که در تشخیص و درمان بیماریهای روانپزشکی کاربرد دارد، روبرو است؛ در حال حاضر، این خدمت تنها در بخش خصوصی ارائه میشود و بیمارستان ابنسینا به دلیل کمبود امکانات، قادر به ارائه آن نیست.
رئیس بیمارستان ابن سینا، عنوان کرد: در حوزه نیروی انسانی این بیمارستان دارای ۹۰۰ نیرو است، اما با کمبودی در بخش خدمات و کمک بهیاری مواجه است، با این وجود در سال ۱۴۰۲، این مرکز به بیش از ۱۲ هزار بیمار خدمات بستری و سرپایی ارائه داده است.
کمبود تخت بیمارستانی و مشکلات مربوط به ساختمان، مهمترین چالشهای بیمارستان ابنسینا
وی با اشاره به چالشهای اصلی این بیمارستان، گفت: یکی از مهمترین مشکلات ما کمبود تخت بیمارستانی است. همچنین مشکلات مربوط به ساختمان بیمارستان که از سال ۱۳۹۵ آغاز شده و نیاز به بازسازی و تکمیل بخشها دارد، برآورد شده است که بازسازی هر بخش با ظرفیت ۱۰۰ بیمار، به حدود ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، همچنین مشکل دیگر این بیمارستان سایت آموزشی است که در سال ۹۴ طراحی شده است.
اکبری با بیان اینکه قطعی سیستم گرمایش در فصل سرما، مشکلات زیادی را برای بیماران و پرسنل ایجاد کرده است، گفت: چند روز اخیر در اوج سرما یکی از رایزرهای انرژی ما ترکید؛ تخمین زده میشود که بازسازی این بخش به حدود ۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. همچنین کمبود تجهیزات پزشکی به ویژه تجهیزات آزمایشگاهی که قدمت آنها به ۱۵ تا ۲۰ سال میرسد و باعث افزایش خطای آزمایشگاهی و تأخیر در ارائه خدمات به بیماران میشود از دیگر چالشهای ما محسوب میشود.
رئیس بیمارستان ابن سینا با بیان اینکه برخی از بخشهای این بیمارستان و بیمارستان دکتر حجازی با کمبود دوربین مداربسته مواجه هستند گفت: علاوه بر این بیمارستان با مشکلاتی در زمینه انتقال بیماران توسط بهزیستی و پوشش بیمهای بیماران با ماندگاری بیش از ۵۶ روز مواجه است؛ پرسنل این بیمارستان با وجود کمبودها، همواره در جهت افزایش بهرهوری، انضباط مالی و ظرفیتهای درمانی گام برداشتهاند.
بیمارستانهای روانپزشکی به عنوان یک مرکز درمانی است، نه صرفا یک مرکز نگهداری
وی با بیان اینکه یکی از دغدغههای اصلی کادر درمان، لزوم تغییر نگاه جامعه به این مرکز به عنوان یک «مرکز درمانی» است، نه صرفا یک مرکز نگهداری، مطرح کرد: این تغییر نگرش، به ویژه در مورد بیماران با مشکلات ذهنی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. علیرغم این چالشها، بیمارستان ابنسینا در سال ۱۴۰۱، با خودارزیابی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، موفق به کسب رتبه نمونه در بهرهوری شده است، همچنین این مرکز در زمینه اعتباربخشی نیز همواره رتبههای برتر را کسب کرده است.
اکبری خاطرنشان کرد: بیمارستان در نگهداری بیمارانی که در خارج از مرکز هستند، نیز با مشکلاتی روبرو است؛ هماهنگی با پزشکان و بررسی پروندههای بیماران نیز از دیگر چالشهای موجود است؛ انتقال بیمارستان به مکانی با دسترسی بهتر به مترو خط ۳، یکی از اقداماتی است که دسترسی بیماران را آسانتر خواهد کرد.
وی با بیان اینکه یکی از مداخلات روانپزشکی که در بیمارستان انجام میشود، فیکس کردن بیمار است، گفت: این اقدام تنها با دستور روانپزشک و در شرایطی انجام میشود که بیمار به دیگران آسیب جدی وارد کند، مدت زمان فیکس کردن بیمار نیز محدود است و نباید طولانی باشد.
لازم به ذکر است که به گفته مسئولین حاضر در این جلسه، یکی از مشکلات مهم بیمارستان دخالت افراد غیرمتخصص در امور پزشکی است؛ به گفته این مسئولین، برخی افراد با نوشتن دستورات پزشکی غیرقانونی و بدون داشتن اختیارات لازم، در کار بیمارستان اخلال ایجاد میکنند.
در پایان این نشست، حجتالاسلام پژمان فر اعلام کرد: بخشی از موضوعات و مشکلات این بیمارستان باید در اولویت علومپزشکی و بخشی دیگر باید از طریق لایحهای توسط دولت و مجلس رفع شود. قطعا در جلسهای این مشکلات پیگیری خواهد شد و سعی ما بر این است که با توجه به زمان این مشکلات را پیگیری و اعلام کنیم.
انتهای پیام