مرکز تشخیص و غربالگری سرطان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی تاسیس میشود
حسین امینی ۱۵ بهمن ماه، در همایش یک روزه مبارزه با سرطان با رویکرد به محیط زیست با عنوان ” طبیعت و تن” به میزبانی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، با اشاره به فعالیتهای جهاد دانشگاهی در حوزه سلامت اظهار کرد: چهار کلمه کلیدی فرهنگ، محیطزیست، سلامت و بهداشت مقولاتی بودند که از ابتدای تاسیس جهاد دانشگاهی در کنار سایر فعالیتهای دیگر بسیار اهمیت داشته است.
وی گفت: انتشارات جهاد دانشگاهی در حوزه فرهنگسازی، تاسیس آزمایشگاههای تشخیص طبی و درمانگاههای مختلف با خدمات با کیفیت و قیمت مناسب، که گواه آن استقبالی است که از این مراکز شده است، از جمله اقدامات سازمان جهاد دانشگاهی است.
امینی بیان کرد: اسم سرطان اسم دلهره آوری است و قطعاً یکی از منشاءهای سرطان به هم خوردن تعادل زیست محیطی و به هم خوردن سبک زندگی از سبک زندگی طبیعتمدارانه به شیوههای ناصحیحی است که تعادل زیستی انسان را به هم میریزد.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: سرطان هزینههای مادی و معنوی فراوانی را به جامعه تحمیل میکند و یکی از مسئولیتها و رسالتهای قطعی ما، سرمایهگذاری در این مقوله است.
امینی یادآور شد: به یقین ثابت شده که در مقوله مواجهه با پدیده دلهرهآور سرطان، پیشگیری مهمترین رکن است و یکی از پروژههای بسیار بزرگی که در واقع قطعاً در این قضیه مخصوصا در شرق کشور و به خصوص در مشهد موثر است، تاسیس مرکز تشخیص زود هنگام سرطان و مرکز غربالگری سرطان است.
وی افزود: این کار را با بضاعت خود سازمان انجام دادهایم؛ ساختمانی خریداری شده دستگاهها در حال شناسایی و خریداری است و امیدواریم بتوانیم روی مقوله تشخیص اقدامات موثری انجام دهیم، چراکه تشخیص به موقع، درمان را هم راحتتر و موثرتر میکند.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی گفت: امیدواریم این پروژه در زمان مناسب تا سال آینده، شروع و به همت همکاران ما در سازمان و حمایتهای دولتی و خیرین تا آخر سال آینده به انجام برسد.
وی با اشاره به برگزاری این همایش اظهار کرد: شروع به کار این همایشها تلنگری است در جهت برانگیختگی اجتماعی که بتوانیم تغییر سبک زندگی در حوزه سلامت را برای مردم به ارمغان آورده و با افزایش این خدمات، بتوانیم آینده روشنی را رقم بزنیم.
سرطان معده شایعترین سرطان در ایران
دکتر بابک اقبالی رئیس گروه بیماریهای غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بخشی از این همایش به ارائه آماری در زمینه بیماری سرطان پرداخت و اظهار کرد: در دستهبندی علل مرگ و میرسرطان با ۱۷ درصد بعد از بیماریهای قلبی و عروقی دومین علت شایع مرگومیر در دنیا است.
وی افزود: از سال۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ بر اساس آمار مرگومیر ثبت شده در مرکز بهداشت، مرگومیر سرطان در کشور با شیب ملایمی افزایش داشته است.
دکتر اقبالی خاطرنشان کرد: در بروز سرطان کشورها بر اساس میزان شیوع به ۵ دسته تقسیم شدهاند که کشور ایران در رده سوم است.
وی در زمینه سرعت ابتلا به سرطان بیان کرد: سرعت ابتلا به سرطان در کشور ما بالا بوده که شاید یکی از علتهای آن تغییرات سنی است و ما به سرعت در حال افزایش میانگین سنی و سالمندی هستیم.
دکتر اقبالی افزود: عامل دیگر عوامل خطر است که عوامل خطری از جمله، کمتحرکی، دخانیات، اضافه وزن و … در حال افزایش است و این عوامل باعث میشود که بنا بر پیشبینیها تا سال ۲۰۴۵ افزایش ۱۱۰ درصدی در سرعت ابتلا به سرطان داشته باشیم .
وی ادامه داد: سرطان ریه در جهان شایعترین سرطان است که در مردها به دلیل مصرف دخانیات و آسیبها و مواجهههای شغلی بیشتر شایع است، در کشور ما بروز این سرطان پایینتر از میانگین جهانی است، ولی با افزایش مصرف دخانیات و افزایش میانگین سنی ممکن است در سالهای بعد روند آن افزایش یابد.
رئیس گروه بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: دومین سرطان شایع در دنیا، سرطان سینه است که در خانمها شایعترین سرطان است، که در این قسمت نیز ایران در بروز این سرطان مقداری از میانگین جهانی پایینتر است.
وی ادامه داد: سومین سرطان در دنیا و در ایران سرطان کلورکتال یا سرطان روده بزرگ است بعد از آن سرطان پروستات را داریم؛ مساله مهم بعدی سرطان معده است که در دنیا پنجمین سرطان به لحاظ شیوع بوده اما در کشور ما اولین و با بیشترین شیوع است؛ در این سرطان از میانگین جهانی بالاتر هستیم و میزان شیوع آن در استان خراسان نیز بالا است.
وی با اشاره به این دیدگاه اشتباه که بسیاری از افراد میزان مرگومیر را در همه سرطانها بالا میدانند، گفت: میزان مرگومیر نسبت به شیوع در سرطانهای مختلف متفاوت است به طوری که سرطان سینه شیوع بالایی دارد، اما میزان مرگومیر آن پایین است و با تشخیص به موقع میتوان میزان مرگومیر را کاهش داد.
دکتر اقبالی افزود: سرطان ریه که شیوع بالایی دارد، کشندگی بالایی دارد؛ سرطان روده بزرگ، شیوع بالایی دارد و کشندگی آن کمتر است چرا که در این سرطان دوره مداخله و درمان طولانی است و در صورت تشخیص میتوان آن را درمان کرد.
رئیس گروه بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تشخیص زودرس در درمان بسیاری از سرطانها موثر است بر لزوم مراجعه به موقع تاکید کرد.
وی در زمینه سرطان اچ پی وی نیز گفت: با توجه به اینکه در این زمینه زمینه پوشش صد درصدی واکسیناسیون نداریم، رعایت مسائل اخلاقی در پیشگیری از سرطانهای عفونی از جمله اچ پی وی لازم است.
دکتر اقبالی بیان کرد: سرطان تیروئید از سرطانهایی است که نسبت بروز آن از میزان مرگومیر آن بسیار بیشتر است و در صورت تشخیص زودهنگام بطور کامل قابل درمان است و در خانمها شیوع آن بیشتر است.
وی با اشاره به عوامل خطرآفرین در بروز سرطان گفت: بنا بر بررسیها در کشورهای در حال توسعه عواملی از جمله تغذیه، عفونتها، تنباکو، عوامل شغلی و آلودگی محیطی از جمله عوامل خطرساز برای ابتلا به سرطان است
رئیس گروه بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در زمینه ارتباط اضافه وزن با سرطان گفت: طبق بررسیهایی که انجام شده اضافه وزن روی سرطانهایی از جمله سرطان سینه تاثیر دارد.
نقش اگاهی از علائم اولیه سرطان در تشخیص به موقع
در بخش دیگری از این همایش یک روزه، راضیه آذرنیا مدیرکل مرکز افکارسنجی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ضمن ارائه نتایج نظرسنجی در خصوص سنجس سطح آگاهی عمومی شهروندان مشهد در رابطه با علائم اولیه بیماری سرطان اظهار کرد: بیماری سرطان چالشبرانگیزترین بیماری در حال حاضر است و سالانه میلیونها نفر در جهان را بیمار میکند.
وی افزود: اگاهی از علائم اولیه سرطان و تشخیص به موقع این علائم میتواند نقش تعیین کنندهای در افزایش شانس بهبودی و کاهش آمار مرگومیر داشته باشد ازطرفی سبک زندگی هم یکی از علائم مهم تاثیرگزار برشیوع این بیماری است.
وی خاطرنشان کرد: تحقیقات متعددی در این زمینه انجام شده و نشان داده است که سبک زندگی میتواند در کاهش یا افزایش درگیری افراد با بیماری سرطان را تحت تاثیر خود قرار دهد.
آذرنیا در ادامه به ارائه نتایج نظرسنجی در خصوص سطح آگاهی عمومی شهروندان مشهد در رابطه با علائم اولیه بیماری سرطان پرداخت.
انتهای پیام