استان ها > لرستان

فاز دوم واکسیناسیون بیماری تب برفکی در بروجرد از بهمن‌ماه آغاز خواهد شد



امین مهدی‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: فاز اول واکسیناسیون بیماری تب برفکی سراسری در استان و شهرستان بروجرد در شهریور و مهرماه ۱۴۰۳ با استفاده از توان‌بخش دولتی و خصوصی دامپزشکی شهرستان در تمامی روستاهای تحت پوشش انجام گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: فاز دوم واکسیناسیون بیماری تب برفکی ۱۴۰۳ از بهمن‌ماه آغاز و در صورت تأمین واکسن تا پایان سال به‌طور هم‌زمان در بین دام‌های سبک و سنگین روستایی شهرستان انجام خواهد گرفت.

رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد اضافه کرد: بیماری تب برفکی یکی از مهم‌ترین بیماری‌های دامی در ابعاد منطقه‌ای و بین‌المللی است و بدون کنترل این بیماری عملاً پرورش دام‌های حساس به این بیماری با مشکلات عدیده‌ای مواجه می‌شوند و ضمن تحمیل هزینه‌های بسیار سنگین اقتصادی بر تولیدکنندگان، باعث تحمیل محدودیت‌های تردد و محدودیت‌های تجارت بر روی انواع دام زنده و فرآورده‌های آن‌ها می‌شود.

مهدی‌زاده بیان کرد: این بیماری از جمله واگیردارترین بیماری‌های ویروسی دام بوده که میزان واگیری آن در اکثر موارد نزدیک به ۱۰۰ درصد و با تلفات بالا است.

وی ادامه داد: درمان خاصی ندارد و دوره بهبود این بیماری در صورت درمان‌های جانبی مقاومت بدن دام ۸ تا ۱۵ روز بوده اگرچه بیماری تب برفکی می‌تواند از حیوان‌ها به انسان منتقل شود، اما این مورد بسیار نادر است.

رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد تصریح کرد: علائم این بیماری دامی در گاو و گوسفند شامل؛ تب، بی‌حالی، لنگش، زخم‌های گسترده دهانی، مرگ‌ومیر و تلفات بره‌ها و گوساله‌ها، قطع ناگهانی اشتهای دام به سبب ایجاد تاول‌های دهانی و عدم تمایل دام به خوردن خوراک، کاهش تولید شیر و یا قطع ناگهانی آن و سقط‌جنین در دام‌ها از جمله علائم بیماری ویروسی تب برفکی در جمعیت دامی است.

مهدی‌زاده اظهار کرد: همه ترشحات بدن دام آلوده (بزاق، ترشحات بینی، هوای بازدم، مایعات تاول موجود در دهان و پا و پستان، ادرار، شیر، ترشحات واژن و سلول‌های پوستی کنده شده) حاوی ویروس هستند و می‌توانند باعث انتقال بیماری شوند.

وی خاطرنشان کرد: بیماری تب برفکی به آسانی از یک دام به دام دیگر منتقل می‌شود، زیرا مقدار ویروس در هوای بازدم و ذرات ریز تنفسی دام‌ها زیاد است.

رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد اضافه کرد: ذرات ریز آلوده معلق در هوا به‌طور عمده توسط هوای بازدم دام‌های مبتلا ایجاد می‌شود و می‌تواند موجب آلودگی سایر دام‌ها از راه تنفسی شود.

مهدی‌زاده بیان کرد: علاوه بر این از راه تماس مستقیم با حیوان آلوده و به‌طور غیرمستقیم از طریق ابزار، وسایل نقلیه، اشخاص، لباس‌ها و هر وسیله دیگری که با حیوانات آلوده در تماس بوده است به حیوانات سالم منتقل شود.

وی با اشاره به اقدامات بهداشتی و قرنطینه‌ای، افزود: مهم‌ترین و اساسی‌ترین روش پیشگیری و کنترل بیماری تب برفکی به‌کارگیری اقدامات بهداشتی و قرنطینه‌ای است به‌نحوی‌که از ورود ویروس دریک گله جلوگیری کند.

رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد با اشاره به اقداماتی که باید در هر واحد پرورش و نگهداری دام جدی گرفته شود، گفت: ضمن تأکید بر رعایت اصول بهداشتی قرنطینه‌ای و فعال کردن حوضچه‌های ضدعفونی در ورودی واحدهای دامداری و ضدعفونی کلیه وسایط نقلیه وارد و خارج شده از دامداری، جلوگیری از ورود دام آلوده و حامل ویروس به دامداری‌ها و ضدعفونی و رفع آلودگی دامداری‌های آلوده تا رفع بیماری از جمله این اقدامات است.

مهدی‌زاده کشتار دام‌های مبتلا بخصوص در دامداری‌های بزرگ و مجتمع‌های تولید شیر و گوشت و سوزاندن و دفن بهداشتی لاشه دام‌های مبتلا و عدم برداشت و انتقال کود آلوده تا رفع کامل بیماری، رعایت مقررات بهداشتی قرنطینه‌ای فردی و استفاده از لباس و چکمه متعلق به دامدار و ضدعفونی روزانه وسایط نقلیه حمل شیر در زمان ورود و خروج را از دیگر اقدامات برشمرد.

وی ادامه داد: کنترل و پیشگـیری از این بیماری جز با حمایت، همکاری و مشارکت دامداران و عشایر منطقه میـسر نیست و مهم‌ترین راه جلوگیری از شیـــوع آن ایجاد ایمنیت در دام‌ها از طـریق واکسیناسیون است.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا