بررسی عملکرد اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی ایران
سیدمحمدعلی سیدحنایی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با تأکید بر اینکه برندینگ و بینالمللیسازی دو محور اصلی اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی ایران بوده است، اظهار کرد: ما در این اتحادیه در راستای تأثیرگذاری و کنشگری ملی و بینالمللی در سه بعد علمی، مطالبات صنفی و بینالمللی به فعالیت پرداختیم.
وی که در سال ۱۴۰۱ اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی را تحویل گرفت، افزود: در بعد علمی، از آنجایی که عنوان علوم سیاسی با کنشگری سیاسی و احزاب و فعالیتهای جناحی گره خورده است، تلاش کردیم که در سه سال اخیر به مفهوم علم سیاست اصالت ببخشیم و به جامعه القا کنیم که علم سیاست، شأن و جایگاهی فراتر از بازیهای سیاسی دارد.
دبیر سابق اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی ایران با اشاره به اینکه در فضای ملتهب سال ۱۴۰۱، فعالیت انجمنها و تشکلها و جوامع مدنی مختل شده بود، گفت: ما چندین ماه سخت را پشت سر گذاشتیم. تلاش ما در آن برهه بر این بود که کنشگری علمی برمبنای منافع ملی و خارج از جناحبندیهای سیاسی داشته باشیم و در همین راستا مشکلاتی که برای دانشجویان، اساتید، انجمنها و تشکلها به وجود آمده بود را از دانشگاه و وزارت علوم پیگیری میکردیم.
سیدحنایی در ادامه صحبت خود در مورد ابعاد علمی اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی اظهار کرد: برگزاری مدارس تخصصی، کارگاههای آموزشی و کنفرانسها که بسیار مورد استقبال قرار میگرفت، تولید محتوا از مفاهیم تخصصی و وقایع تاریخ سیاسی با هدف آگاهیرسانی به جامعه و ارتقای سواد سیاسی مردم بخشی دیگر از فعالیتهای ما بود.
وی با اعلام انتشار دو نشریه تخصصی در سالهای گذشته در اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی، افزود: چنین اتفاقی در بین اتحادیههای سایر رشتهها بیسابقه بود. یک نشریه تخصصی در حوزه علوم سیاسی و نشریه دیگر در مورد روابط بینالملل بود. در دوران دبیری بنده در اتحادیه انجمنهای اسلامی علوم سیاسی، چهار شماره از این دو نشریه منتشر شد.
این فارغالتحصیل کارشناسی ارشد رشته علوم سیاسی با بیان اینکه در این اتحادیه در حوزه تقویت جامعه مدنی و صنفی علوم سیاسی، تلاش شده که از تمامی ظرفیتهای موجود بهره ببرند، اضافه کرد: در همین راستا برای نخستینبار شورای ادوار و شورای اساتید اتحادیه را تشکیل دادیم. شورای ادوار متشکل از مسئولان سابق اتحادیه و شورای استاد مشاوران، شامل ۱۵ استاد علوم سیاسی بود، در حالی که سایر اتحادیهها یک یا دو استاد مشاور دارند. وزرای سابق امور خارجه، دیپلماتهای برجسته، نمایندگان مجلس، اساتید برجسته علوم سیاسی و روابط بینالملل سراسر کشور و رؤسای انجمنها و سایر نهادهای علمی علوم سیاسی، استاد مشاوران اتحادیه بودند و حضور آنان در پیشبرد اهداف اتحادیه بسیار کمککننده بود.
سیدحنایی ادامه داد: برگزاری جلسات با تکتک انجمنهای عضو اتحادیه بهصورت دوهفته یکبار برای رفع چالشهای مشابه پیشروی آنان، تشکیل مناطق اتحادیه و تقسیم آن به ۶ منطقه جنوب، شمال، شرق، غرب و تهران، تخصصیسازی این مناطق با توجه به چالشها و معضلات و مزیتهای منطقهای، شکلدادن چارچوب اداری و بروکراتیک به انجمنها و اتحادیه در جهت افزایش بازدهی، پارهای دیگر از فعالیتهای اتحادیه در سالهای اخیر بوده است.
وی با اشاره به اینکه در نتیجه این فعالیتها در این دو سال، تعداد انجمنهای علمی علوم سیاسی دانشگاهها از ۲۸ مورد به ۴۰ مورد افزایش پیدا کرده است، گفت: تقویت و کمک به سایر اتحادیهها همچون اتحادیه انجمنهای علمی رشتههای حقوق و مدیریت، تأسیس کانونهای ایرانشناسی در دانشگاههای مختلف کشور، تأسیس سایت اتحادیه به چهار زبان انگلیسی، عربی، فرانسوی و فارسی، بخشی دیگر از فعالیتهای اتحادیه است.
این فعال سیاسی جوان، پایهگذاری کنگره دیپلماسی ملل برای نخستین بار در ایران را که تخصصی بر دیپلماسی خط دو متمرکز است، یکی دیگر از اقدامات اتحادیه در دوران مسئولیت خود خواند و بیان کرد: هدف ما در اجرای این طرح این بود که بهعنوان بخشی از جامعه مدنی ایران، به جای دیپلماسی رسمی دولتها، دیپلماسی غیر رسمی را پیگیری کنیم. مفهوم دیپلماسی غیر رسمی در کشورهای توسعهیافته رونق پیدا کرده، اما در منطقه ما هنوز به لحاظ علمی و اجرایی پیگیری نشده است. در این پروژه برای نخستین بار، یک نهاد ایرانی و دانشجویی، از سفرا و دیپلمات دعوت کرد تا در دانشگاه حضور پیدا کنند و در پنلهای تخصصی شامل دیپلماسی علمی، فرهنگی و اقتصادی با اساتید، پژوهشگران و دانشجویان به بحث و تبادل نظر بپردازند. این اولین حضور و سخنرانی دیپلماتهای خارجی در دانشگاههای ایران بود. تمامی حاضران خارجی این کنگره از ظرفیتهای علمی، دانشگاهی و دیپلماسیهای تخصصی ایران به وجد آمده بودند.
سیدحنایی ادامه داد: نمایندگان هشت کشور شامل اتریش، کرواسی، فنلاند، رومانی، کره جنوبی، تاجیکستان، مالزی و روسیه در این کنگره شرکت و از فرصت آن استفاده کردند. سفیر اتریش در صحبتهای خود گفت که شرکت در این کنگره بهترین تجربه وی در ایران بوده است و برای معرفی این کنگره به سایر همکاران اروپایی خود ابراز تمایل کرد.
وی با بیان اینکه در نتیجه برگزاری این کنگره، مراودات با کشور مالزی تقویت شده است، تصریح کرد: وزیر علوم کشور مالزی به ایران و مستقیم به اصفهان سفر کرد. محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم وقت نیز در اصفهان با ایشان تفاهمنامهای امضا کرد و در نتیجه آن تفاهمنامه، کمپ مشترک ایران و مالزی با حضور حدود ۴۰ نفر از دانشجویان کشورهای مختلف از جمله مالزی در اصفهان برگزار شد و شرکتکنندگان به مدت دو هفته در دانشگاه اصفهان مهمان جلسات تخصصی بودند. با برگزاری برنامههای مشترک با دانشگاههای مهم چین و روسیه اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی ایران به یک برند جهانی تبدیل شده است.
این فارغالتحصیل کارشناسی ارشد علوم سیاسی، که مطالبه موفق استخدام دانشجویان علوم سیاسی را در کارنامه اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی ثبت کرده است، بیان کرد: این انجمن علمی به مدت دوسال پیاپی بهعنوان انجمن برتر دانشگاه اصفهان شناخته شد. نشریه دیپلمات این انجمن نیز در سه سال گذشته نشریه برتر دانشگاه شد. در فضای بعد از اعتراضات ۱۴۰۱ به علت نیاز به گفتوگوهای اجتماعی، برنامه میز دموکراسی در ۱۲ جلسه با حضور اساتید برای ایجاد فضای گفتوگو بین دانشجویان و اساتید برگزار و در جشنواره برهان از وزارت علوم مورد تقدیر واقع شد.
وی با اشاره به اینکه این اتحادیه، اندیشکده دیپلماسی ملل را با هدف پرداختن به دیپلماسی خط دو تاسیس کرده است، افزود: در مدتی که بنده دبیری اتحادیه انجمنهای علمی علوم سیاسی را برعهده داشتم این اتحادیه، در میان اتحادیههای ۲۵ رشته دیگر در کشور بهعنوان اتحادیه برتر و اتحادیه برگزیده در حوزه علوم انسانی معرفی شد و این نخستین بار در کشور بود که یک اتحادیه در حوزه علوم انسانی بهعنوان اتحادیه برتر معرفی میشود. کنگره دیپلماسی ملل نیز در جشنواره جریان وزارت علوم نیز مورد تقدیر قرار گرفت.
وی اضافه کرد: به طور کلی ما ۲۳ نشست علمیتخصصی در سطح ملی، ۲۶ کارگاه آموزشی و مهارتافزایی، ۱۲ مدرسه علمیتخصصی در سطح بینالمللی، ۲۴ برنامه تخصصی حوزه مناطق اتحادیه، ۱۱ بیانیه و موضعگیری رسمی در مورد مسائل و چالشهای جامعه علوم سیاسی، همچنین اتفاقهای گذشته، چهار کنفرانس بین المللی، شش تفاهمنامه با پژوهشکدهها و انجمنهای علمی اساتید، انتشار چهار نشریه علمی تخصصی در حوزه علوم سیاسی و روابط بین الملل و ۲۳ جلسه در جهت حل مشکلات و معضلات و چالش های انجمنهای عضو اتحادیه در مدت دبیری من داشتهایم.
انتهای پیام