جهان > گزارش و تحلیل

ابعاد نقش آمریکا در ترور شهید سید حسن نصرالله


به گزارش ایسنا، رژیم صهیونیستی در عملیات ترور شهید «سید حسن نصرالله» دبیرکل سابق حزب‌الله لبنان از پیشرفته‌ترین فناوری‌های نظامی بهره برد. در این حمله، چندین جنگنده F-۱۵ در مدت چند دقیقه بیش از ۸۰ بمب را پرتاب کردند که هر یک وزنی معادل یک تن داشت. اطلاعات موجود نشان می‌دهد که این بمب‌ها از نوع «هایوی هاید مارک ۸۴» بودند، که یک بمب چند منظوره ساخت آمریکا بوده و به‌عنوان بمب‌های نفوذگر به استحکامات شناخته می‌شوند.

شبکه المنار در گزارشی در این باره نوشت: بی‌تردید، ترور سید حسن نصرالله تنها یک عملیات عادی نظامی یا امنیتی نبود، بلکه نیازمند مدت‌ها برنامه‌ریزی و آماده‌سازی بوده است، هرچند که اجرای آن در چارچوب تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان و در واکنش به حمایت مقاومت از غزه صورت گرفت. با این حال، دشمن سال‌ها برای این لحظه برنامه‌ریزی کرده بود، مسئله‌ای که سؤالات متعددی را درباره توانایی رژیم صهیونیستی در اجرای چنین عملیات گسترده‌ای بدون حمایت خارجی مطرح می‌کند. منابع مختلف نیز احتمال همکاری نهادهای اطلاعاتی و نظامی بین‌المللی را مطرح کرده‌اند، و حتی برخی گزارش‌ها از مشارکت مستقیم یا غیرمستقیم این نهادها در اجرای عملیات خبر می‌دهند.

یکی از پرسش‌های کلیدی در این پرونده، میزان دست داشتن آمریکا در این عملیات است؛ به‌ویژه اینکه مقاومت و رهبران آن همواره مانعی جدی در برابر پروژه‌های آمریکایی و صهیونیستی در منطقه محسوب شده‌اند. بنابراین، این سؤال مطرح می‌شود که نهادهای امنیتی و اطلاعاتی آمریکا چه نقشی در این جنایت ایفا کردند؟ آیا آمریکا مستقیماً در عملیات مشارکت داشت؟ آیا می‌توان نشانه‌هایی از نقش مستقیم آمریکا در زمین، هوا، اطلاعات، تسلیحات یا سایر حوزه‌ها مشاهده کرد؟ آیا واشنگتن به رژیم صهیونیستی «پوشش سیاسی» برای اجرای این ترور ارائه داد؟ آیا رژیم صهیونیستی بدون حمایت مستقیم و غیرمستقیم آمریکا قادر به انجام چنین عملیاتی علیه شخصیتی مانند سید نصرالله بود؟ با توجه به اینکه هواپیماها و بمب‌های مورد استفاده، ساخت آمریکا بودند، آیا این به‌معنای مشارکت عملی واشنگتن در این ترور است؟

ابعاد استراتژیک و تسلیحاتی نقش آمریکا

در این باره، «عمر معربونی» پژوهشگر مسائل سیاسی و نظامی، تأکید می‌کند: از منظر کلی، در تعریف این درگیری، آمریکا دشمن اصلی منطقه است و پروژه‌ای که در حال اجرا است، ماهیّتاً یک پروژه آمریکایی است که رژیم اشغالگر تنها یک ابزار اجرایی در آن محسوب می‌شود.

وی افزود :بر این اساس، میان آمریکا و اسرائیل یک «هم‌افزایی راهبردی» برقرار است که این درگیری را در تمامی ابعاد و مراحل آن شکل داده و هدایت می‌کند.

ابعاد نقش آمریکا در ترور شهید سید حسن نصرالله
محموله تسلیحات آمریکا برای رژیم صهیونیستی

معربونی در گفت‌وگو با شبکه المنار با اشاره به نقش مستقیم آمریکا در جنگ اخیر، به‌ویژه پس از عملیات طوفان الأقصی، گفت: آمریکایی‌ها به‌صراحت اعلام کرده‌اند که امنیت رژیم اشغالگر برای آنها یک اولویت مطلق است. این موضع‌گیری نه‌تنها در اظهارات مقامات آمریکایی، بلکه در اقدامات نظامی، امنیتی، اطلاعاتی و دیپلماتیک آنها کاملاً مشهود بوده است.

وی تصریح کرد: بر همین اساس، تمامی امکانات نظامی آمریکا در اختیار اسرائیل قرار گرفت؛ از تسلیحات و تجهیزات نظامی گرفته تا جنگ الکترونیک. این موضوع در نوع بمب‌های مورد استفاده در ترور سید حسن نصرالله نیز کاملاً مشهود است؛ چراکه مشخص شد ۸۴ بمب از نوع MK-۸۴ در این عملیات به‌کار رفته است. این بمب‌ها که قدرت تخریبی معادل ۸۰ تن دارند، دقیقاً برای اهداف خاص و حساس طراحی شده و به‌عنوان «بمب‌های اعماق» شناخته می‌شوند.

ابعاد اطلاعاتی و فنی نقش آمریکا

معربونی با اشاره به ابعاد فنی این عملیات تأکید کرد که دو عامل کلیدی در آن نقش داشته است؛ نخست؛ جاسوسی الکترونیکی و جمع‌آوری اطلاعات دقیق که با یک عملیات اطلاعاتی پیشرفته‌ به شناسایی و تعیین موقعیت دقیق هدف منجر شد. دوم تأمین تسلیحات و تجهیزات مناسب برای اجرای عملیات؛ چراکه رژیم صهیونیستی بدون دسترسی به بمب‌های خاص و تسلیحات پیشرفته آمریکایی، قادر به اجرای چنین حمله‌ای با این میزان دقت و تخریب نبود.

این نکات نشان‌دهنده آن است که آمریکا، دست‌کم از بُعد تأمین فناوری، اطلاعات و تسلیحات، نقش محوری در این ترور ایفا کرده است، اگرچه هنوز ابعاد دقیق و میزان مشارکت مستقیم آن نیاز به بررسی‌های بیشتر دارد.

حمایت نظامی و سیاسی آمریکا در ترور سید حسن نصرالله

«عدنان علامه» پژوهشگر و نویسنده عرب نیز تاکید کرد که دولت «جو بایدن» رئیس جمهور سابق آمریکا شریکی اصلی در ترور شهید سید حسن نصرالله بوده است. وی خاطرنشان کرد: آمریکا تأمین‌کننده اصلی هواپیماها، تسلیحات و مهماتی است که رژیم اشغالگر در این عملیات استفاده کرد و موجب شهادت سید حسن نصرالله شد.

وی افزود: این جنایت، یک جنایت جنگی و جنایتی علیه بشریت است و نقض صریح قوانین بین‌المللی و حتی قوانین داخلی آمریکا محسوب می‌شود. به گفته وی، قوانین کنگره آمریکا صراحتاً تأکید دارند که مهمات فروخته‌شده به دیگر کشورها و طرف‌ها باید صرفاً برای دفاع از خود استفاده شوند و این موضوع در مکاتبات رسمی وزارت خارجه آمریکا نیز مورد تأکید قرار گرفته است.

علامه همچنین تصریح کرد که این عملیات، نقض آشکار حقوق بین‌الملل در زمینه تناسب در پاسخگویی محسوب می‌شود و تمامی قوانین و کنوانسیون‌های جنگی را زیر پا گذاشته است.

ابعاد نقش آمریکا در ترور شهید سید حسن نصرالله
تسلیحات سنگین آمریکا در اختیار رژیم صهیونیستی

نقش تسلیحات پیشرفته در این ترور

علامه به شبکه المنار اعلام کرد: واشنگتن از این عملیات مطلع بوده است؛ زیرا بمب‌های استفاده‌شده در این حمله، بمب‌های ویژه‌ای بودند که در ساختار آنها از اورانیوم ضعیف‌شده استفاده شده است. این امر قدرت نفوذ بمب‌ها را به‌طور قابل‌توجهی افزایش داده و باعث افزایش دمای انفجار شده است.

وی افزود: علاوه بر این، به بمب‌ها یک سامانه هدایتگر ویژه اضافه شده است که آنها را از بمب‌های سقوط آزاد موسوم به بمب‌های «کور» به بمب‌های هدایت‌شونده موسوم به بمب‌های «هوشمند» تبدیل کرده است.

این بمب‌ها از نوع «Joint Direct Attack Munition» یا «JDAM»، «مهمات حمله مستقیم مشترک» بودند که دقت حملات هوایی را به‌طور چشمگیری افزایش می‌دهند.

اعتراف به استفاده از تسلیحات آمریکایی در این جنایت

علامه همچنین خاطرنشان کرد که اعتراف، بهترین دلیل است و یکی از اعضای سنای آمریکا اعلام کرد که بمب‌های استفاده‌شده در ترور سید حسن نصرالله، بمب‌های هدایت‌شونده آمریکایی از نوع مارک ۸۴ بودند.

وی افزود: «مارک کلی» رئیس کمیته فرعی امور هوافضا در کمیته خدمات مسلح سنای آمریکا، در مصاحبه‌ای تلویزیونی در ماه سپتامبر گذشته، برای اولین بار نوع تسلیحات استفاده‌شده در این حمله را افشا کرد و گفت: «اسرائیل در این عملیات از بمب‌های مارک ۸۴ به وزن دو هزار پوند (۹۰۰ کیلوگرم) استفاده کرده است».

عدنان علامه همچنین تأکید کرد که علاوه بر حمایت نظامی، آمریکا حمایت سیاسی نامحدودی از رژیم صهیونیستی به عمل می‌آورد تا مانع از محاکمه این رژیم به دلیل جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت شود.

وی تصریح کرد: این جنایات هرگز مشمول مرور زمان نخواهند شد و در نهایت، آمریکا و اسرائیل در برابر عدالت قرار خواهند گرفت، هرچند که این امر زمان‌بر باشد.

ابعاد نقش آمریکا در ترور شهید سید حسن نصرالله
محل شهادت سید حسن نصرالله

علامه درخصوص احتمال مداخله مستقیم آمریکا در این عملیات اظهار داشت که احتمال مشارکت آمریکا در اجرای این ترور، چه در زمین، چه در هوا، چه از طریق اطلاعاتی، بیش از ۷۰ درصد است.

وی برای این ادعای خود به چند دلیل اشاره کرد: ۱. آمریکا بزرگ‌ترین سفارتخانه جهان را در لبنان احداث کرده است که دارای باند فرود اختصاصی برای بالگردها بوده و هیچ‌یک از پروازهای آن تحت نظارت مقامات فرودگاه بیروت قرار ندارد ۲. سفرای آمریکا در لبنان بدون نیاز به تأیید وزارت خارجه، به‌راحتی در نهادهای دولتی و وزارتخانه‌های این کشور تردد می‌کنند ۳. سفارت آمریکا در لبنان به پیشرفته‌ترین سامانه‌های ارتباطی، نظارت و شنود مجهز است و اطلاعات گسترده‌ای را جمع‌آوری می‌کند که بدون تردید در اختیار رژیم صهیونیستی قرار می‌دهد ۴. آمریکا تعداد زیادی از جاسوسان را در لبنان به کار گرفته است. به احتمال بسیار زیاد، به‌محض ورود سید حسن نصرالله به محل مورد هدف، یک اسکادران متشکل از ۱۵ فروند جنگنده بلافاصله حمله را آغاز کرده و در مجموع ۸۰ تن مواد منفجره بسیار قوی را بر روی هدف فرو ریخته‌اند که به شهادت دبیرکل سابق حزب‌الله و همراهانش منجر شده است.

علامه ادامه داد: با وجود تمامی اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی، مقاومت همچنان استوار، قدرتمند و شکست‌ناپذیر باقی خواهد ماند. فرمانده استثنایی مقاومت و شهید مقدس آن، سید حسن نصرالله، در شهادتش همچون دوران حیاتش حضور خواهد داشت، و دشمن را همچنان در هراس نگاه خواهد داشت و رژیم صهیونیستی دیر یا زود درخواهد یافت که با این ترور، بزرگ‌ترین اشتباه تاریخ خود را مرتکب شده است، و روزی از این اقدام خود پشیمان خواهد شد.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا