درآمدزایی بدون مصرف آب با پرورش کروکودیل
با کاهش جمعیت کروکودیلها در طبیعت به دلیل شکار بیرویه و تخریب زیستگاه، پرورش این حیوان در مزارع کنترلشده بهعنوان راهکاری پایدار برای تأمین نیازهای بازار و حفظ گونههای مختلف مورد توجه قرار گرفته است.
علاوه بر ارزش بالای چرم کروکودیل در صنعت مد، گوشت این خزنده نیز در برخی فرهنگها بهعنوان یک منبع پروتئینی سالم مصرف میشود. با وجود چالشهایی مانند هزینههای بالا، نیاز به مدیریت دقیق و مخاطرات بهداشتی، پرورش کروکودیل همچنان بهعنوان یک صنعت سودآور در بسیاری از مناطق جهان گسترش یافته است.
اواخر سال ۹۷ نخستین مزرعه پرورش این دوزیست خزنده در خاورمیانه با ظرفیت ۶۰۰ سر کروکودیل در شهرستان ملایر، فرصت ورود به بازار جهانی اقتصادی، پزشکی و گردشگری را برای خود فراهم کرد.
اولین و تنها مزرعه پرورش کروکودیل در ملایر
مدیر جهاد کشاورزی ملایر به اخذ مجوز ایجاد مزرعه پرورش کروکودیل در سال ۱۳۹۷ با ظرفیت ۶۰۰ سر اشاره و اظهار کرد: این مزرعه در حال حاضر با ۱۱ سر کروکودیل فعالیت میکند و در صورت مساعدت محیط زیست با واردات کروکودیل از خارج از کشور و تکثیر از طریق مولدین موجود امکان افزایش ظرفیت مزرعه تا ۶۰۰ سر وجود خواهد داشت.
علیرضا زنگنه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه در صورت موافقت محیط زیست، این مزرعه میتواند با ظرفیت کامل درآمد خوبی ایجاد کند، افزود: با توجه به جذابیت کروکودیل، این مزرعه در حوزه صنعت گردشگری و توریستی نیز توانسته به موفقیتهای خوبی دست پیدا کند.
زنگنه خاطرنشان کرد: با توجه به مشکلات کمبود آب، پرورش کروکودیل میتواند یکی از راهکارهای افزایش درآمدزایی بهرهبرداران باشد بدون اینکه آب زیادی مصرف کند.
محمدحسین جلیلی، سرمایه گذار مزرعه پرورش کروکودیل ملایر نیز در ادامه در گفتو گو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه اواخر سال ۹۷، این طرح در زمینی به مساحت ۴۰۰۰ متر مربع و با اعتباری بیش از ۲۸ میلیارد تومان، اجرایی شد، تصریح کرد: در ابتدای کار ۵۳ سر کروکودیل از گونه پروسوس یا همان آب شور که گونهای استرالیایی است، وارد کردیم.
وی با اشاره به ظرفیت پرورش و نگهداری ۶۰۰ سر کروکودیل در این مجموعه، اظهار کرد: در حال حاضر ۱۱ سر کروکودیل در مجموعه نگهداری میشود که از ۳۰ سانتیمتر در بدو ورود به بیش از سه متر رسیدهاند و در مرحله تخمگذاری و تکثیر هستند.
جلیلی ادامه داد: برای واردات کروکودیل از خارج از کشور و افزایش ظرفیت مزرعه تا ۶۰۰ سر، چندین بار از طریق بخش شیلات امور آبزیان با محیط زیست نامهنگاریهایی انجام شده و منتظر پاسخ سازمان محیط زیست هستیم.
وی با بیان اینکه مادهها در سن ۱۲ سالگی و نرها در سن ۱۵ سالگی به بلوغ میرسند، گفت: مادهها پس از رسیدن به سن بلوغ، دو بار در سال و هر بار بین ۲۰ تا ۶۰ تخم میگذارند و حدود ۸۰ سال بهطور میانگین عمر میکنند.
سرمایهگذار این طرح با بیان اینکه این مجموعه برای پنج نفر بهصورت ثابت و ۴۰ نفر بهصورت متغیر و در فصل تابستان اشتغال ایجاد میکند، تصریح کرد: در ابتدا حدود ۶ میلیارد تومان و تاکنون حدود ۲۰ میلیارد تومان برای این مزرعه هزینه شده است.
جلیلی با بیان اینکه این کروکودیلها در طول روز حدود ۳۰ کیلوگرم گوشت مرغ میخورند، افزود: میزان مصرف گوشت بسته به اندازه آنها متغیر است البته خوراکشان در فصل زمستان کمتر و در فصل تابستان بیشتر است و به گوشت ماهی و قرمز نیز علاقه دارند.
وی بهترین دما برای رشد کروکودیلها را بین ۲۸ تا ۳۲ درجه سانتیگراد و ۷۰ تا ۹۰ درصد رطوبت دانست و تصریح کرد: علاوه بر استفاده از خون این حیوان بهعنوان یک آنتی بیوتیک قوی، از پودر استخوان آن پس از فرآوری برای سرطان پوست، از دندان آن برای ساخت دستبند، گردنبند و دسته کلید و از پنجه آن برای ماساژ استفاده میشود.
جلیلی ادامه داد: خون کروکودیل دارای آنزیمی به نام «کروکودیلین» بوده که آنتی بیوتیکی بسیار قوی است و خواص درمانی دارد ضمن اینکه از استخوان و دندانهای این گونه جانوری در صنایع دستی و تزئینی استفاده شده و یا به پودر استخوان تبدیل و در درمان بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: گوشت کروکودیل در بعضی کشورها مصرف خوراکی دارد و یا تبدیل به پودر گوشت شده و در درمان آسم، رماتیسم، دردهای عضلانی …استفاده میشود.
جلیلی همچنین با اشاره به کاربرد پوست کروکودیل در صنعت چرمسازی، گفت: پوست کروکودیل در تهیه کیف و کفش کاربرد بسیاری داشته و پوست این گونه جانوری دوزیست عظیمالجثه از گرانترین چرمهای موجود به شمار میرود و از موارد کاربردی پرورش کروکودیل، استفاده در بحث گردشگری و جذب توریست بوده که رو به گسترش است.
سرمایهگذار مزرعه پرورش کروکودیل با بیان اینکه بیشترین تعداد بازدیدکنندگان از مزرعه، در ایام تعطیلات نوروز است، افزود: بازدید از مزرعه در بعضی روزها از تعطیلات عید نوروز به ۱۶۰۰ نفر هم میرسد.
وی با اشاره به اینکه گردشگران می توانند همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۱۲ ظهر و ۱۴ تا ۱۸ عصر از مجموعه دیدن کنند، خاطرنشان کرد: بلیط ورودی برای هر نفر ۱۰۰ هزار تومان است.
جلیلی از کاشت و پرورش حدود ۳۰ گونه درخت های استوایی از جمله موز، آناناس، پاپایا، لیموشیرین، لیموترش، تمر هندی، آووکادو، دراگون و … خبر داد که برخی از آنان به ثمر نشسته و میوه دادند.
وی با تاکید بر موفقیت آمیز بودن این طرح که علاوه بر تولید و درآمدزایی، فرصتی برای گردشگری و اشتغال فراهم کرده است، گفت: شش طرح گردشگری در این مجموعه ۱۴ هکتاری شامل اجرای هتل یکصد اتاقه و رستوران، دو پارک آبی برای زنان و مردان، پیست موتور چهارچرخه، اجرای چهار خط تلهکابین زیپ لاین به طول ۴۰۰ متر و ارتفاع یک صد متر پیش بینی شده است که همگی در منطقه «درّه جوزان» ملایر واقع شدند.
جلیلی عمدهترین مشکل موجود برای اجرای این شش طرح را مشکل زیست محیطی دانست و خاطرنشان کرد: تنها مانع زیست محیطی فاصله پنج کیلومتری مجموعه پرورش کروکودیل با زمینهای اطراف است و همین مانع اجرای طرح های دیگر شده است.
انتهای پیام